Subscribe Us

header ads

Το πετρέλαιο «φούντωσε» την παράνομη υλοτομία. Σε κάποια χρόνια δεν θα μείνει δένδρο όρθιο...

Ξένος Γιώργος |
Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων λαθροϋλοτομίας στο σύνολο της χώρας έχει σημάνει συναγερμό στα δασαρχεία.

Τα κρούσματα «πριμοδοτούνται» από τη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου και οι δασικές υπηρεσίες ολόκληρης της Ελλάδας είναι σε επιφυλακή.

Οι περιοχές που έχουν μπει στο στόχαστρο των λαθροϋλοτόμων είναι η Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλία καθώς επίσης περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.



Ειδικότερα τα πιο σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στην Καλαμάτα, στον Ορεινό Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας και στα βουνά Μπέλες, Βόρας, Τζένα και Πίνοβο, ενώ ένα από τα παράνομα κυκλώματα εντοπίστηκε στην περιοχής της Αριδαίας στην Πέλλα.

Σε αρκετές περιπτώσεις η λεία των λαθροϋλοτόμων δεν ξεπερνά τους δέκα τόνους υπάρχουν όπως και περιπτώσεις που είναι πολύ μεγαλύτερη όπως στη Λάρισα όπου το δασαρχείο της περιοχής κατέσχεσε 184 τόνους ξυλείας από παράνομη υλοτόμηση. Στο συγκεκριμένο συμβάν κατασχέθηκαν επίσης αγροτικά αυτοκίνητα, τρακτέρ, πλατφόρμες και αλυσοπρίονα όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν προκαλώντας μεγάλη οικολογική ζημιά στο φυσικό περιβάλλον.

Πληγή για το περιβάλλον
Ειδικότερα η ξυλεία που κατασχέθηκε ήταν 19 τόνοι οξιάς, 58 τόνοι δρυς, 22 τόνοι αείφυλλα πλατύφυλλα και 85,5 τόνοι λοιπά πλατύφυλλα όπως φράξος, γαύρος και φυλήρα.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου το υπουργείο ΠΕΚΑ έχει δώσει εντολές για την αύξηση των περιπολιών σε ζώνες με υψηλή επικινδυνότητα όπως η Θεσσαλία και η Πίνδος. Οι συνέπειες της παράνομης υλοτομίας είναι τεράστιες στο περιβάλλον καθώς οι δασολόγοι αναφέρουν πως τα περισσότερα δέντρα που κόβονται απαιτείται περίπου μισός αιώνας για να αναγεννηθούν.

Μέτρα από ΥΠΕΚΑ
Την εντατικοποίηση των ελέγχων ζητά το ΥΠΕΚΑ για την πάταξη της παράνομης υλοτομίας. Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, γνωστοποίησε πως έχει αποσταλεί στους Γενικούς Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τους Γενικούς Διευθυντές Δασών η σχετική εγκύκλιος, με την οποία ζητείται να αυξηθούν οι έλεγχοι για παράνομες υλοτομίες και διακινήσεις δασικών προϊόντων απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή.

Για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας θα υπάρξει στενή συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών με την Αστυνομία και το ΣΔΟΕ και ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι περιπολίες στα δάση με τη συμβολή και εθελοντικών ομάδων. Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η τροποποίηση της ισχύουσας Υπουργικής Απόφασης ώστε να παραταθεί η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος πρόληψης παράνομων υλοτομιών έως και τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στρατηγική επιλογή
Συνεχίζοντας ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως οι καταγγελίες για φαινόμενα καταστροφής των ελληνικών δασών θα ερευνούνται διεξοδικά καθώς η προστασία των ελληνικών δασών είναι στρατηγική επιλογή του ΥΠΕΚΑ.

agronews.gr:25.09.2012